Van de Lofoten naar de Saltstraumen
Blijf op de hoogte en volg Bert en Marijke
24 Juni 2016 | Noorwegen, Knapplund
Toen nog 15 km rijden naar het dorpje Eggum. De route er naar toe was wonderschoon en op de camperplaats daar moet je de mooiste zonsondergang aan de Noorse kust kunnen beleven. Het is ook echt een heel mooie plek om dit te beleven en net als wij waren er ook heel veel anderen. Wij konden nog een redelijke plek vinden voor de camper. Voor een mooie zonsondergang heb je echter één ding nodig. Jullie raden het natuurlijk al: de zon. Tot negen uur zaten we heerlijk buiten in de zon maar even later trok alles dicht. Tegen elf uur dachten we dat het toch nog ging lukken maar later trok alles dicht en in de nacht begon het te regenen. Maar al met al een prachtige dag beleefd op de Lofoten.
Vrijdag lag in de planning om met de boot naar Bodø over te steken. Om twee uur vertrok er een boot maar omdat het altijd druk is omstreeks deze tijd hadden we het advies gekregen om op tijd in de rij te staan. Vanaf Eggum was het nog bijna honderd km naar Moskenes. De rit over de E10 is echter schitterend, bergen van 1200 meter hoog, besneeuwde bergtoppen, tropisch aandoende strandjes(vooral bij Ramberg) alleen het water is steenkoud, ongerepte natuur, kristalheldere meren en watervallen. Geweldige dorpjes zoals Reine en veel stokvis onderweg. We hebben de E10 helemaal uitgereden richting Å. Het dorpje door, dan nog een tunnel en opeens een hele grote parkeerplaats. Verder kun je wel maar dan moet je wandelen. Wij hebben de camper gedraaid op de P en zijn richting Moskenes teruggereden om daar de boot te nemen. We waren er net voor 13.00 uur en mooi op tijd. Even later moesten we al betalen en hadden dus zekerheid dat we mee konden. Het betalen was echter heel mooi. De overtocht is niet goedkoop, 1880 NOK (200 euro), of terug en dan 550 km rijden. De creditcard weigerde echter, kwam volgens mij omdat het "removen" te snel ging. Heb je nog een andere kaart vroeg de jongen. Ik zei van nee, probeer nog eens. Toen ik de pincode intoetste zag ik een bedrag van 901 NOK staan. "Nu lukt het wel je hebt waarschijnlijk niet meer genoeg geld op de rekening staan", wist de werknemer van de boot te vertellen. Nou ja volgens mij klopt dat niet wat hij concludeerde, vanmiddag de kaart weer gewoon gebruikt en ach maandag komt het salaris weer binnen! Mooi dat die jongen ons matste voor bijna honderd euro. De bootovertocht ging voorspoedig, weer grienden gezien en zee was lekker rustig. De 3,5 uur waren zo voorbij. We zijn Bodø direct uitgereden om naar de Saltstraumen te rijden. Grote en drukke camping hier, hebben geen stroom maar daar redden we ons wel mee. We hadden geluk want de getijdenstroom die hier is zou om 20.45 op zijn sterkst zijn. Ruim 400 miljoen kubieke meter water wordt hier elke zes uur verplaatst. En daar hebben we de eb en vloed weer. De ene keer gaat het richting zee en de andere keer weer richting fjord. Het is maar 150 meter breed hier dus al het water wordt er door heen geperst. Er ontstaan dikwijls grote draaikolken en als dan ook nog eens de zon volop schijnt is het echt genieten. De Lofoten was echt een geweldige belevenis. Altijd als we het weerbericht zagen en de Lofoten kwamen in beeld dan zeiden we vaak tegen elkaar wat zou het mooi zijn om daar eens te zijn. Dat was het inderdaad, het is zo mooi hier, echt uniek!! Morgen via weg RV17, de Kystriksveien op weg naar naar Steinkjer, zo'n 600 km en de planning is er ongeveer drie dagen over te doen.
Als laatste, we zijn alweer 1050 km van de Noordkaap verwijderd, gisteren de 6000 km gepasseerd en hoewel we het al via de telefoon hebben gedaan, Marina en Marinus alsnog gefeliciteerd met jullie één-jarig huwelijk.
25 Juni 2016 - 07:34
Bert:
Hallo Bert en Marijke
Prachtig dit deel van jullie reis. Allemaal toeristische toppers. Die foto's van Saltstraumen roepen mooie herinneringen op. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie volgende etappe, RV 17.
Graag ook zo uitgebreid aub.
Goede reis verder
Bert (terug in NL) -
25 Juni 2016 - 11:51
Catharina:
Ja.....ik begrijp dat het kunstgrasveld geweldig was. Lol.
Het is echt genieten , jullie verhalen en f foto's te lezen en te zien. Hartelijke groet van ons.