Naar het zuidelijkste punt van Noorwegen,Lindesnes
Blijf op de hoogte en volg Bert en Marijke
05 Juli 2016 | Noorwegen, Våge
Vandaag de laatste dag van de vakantie die we nog geheel in Noorwegen zijn. Vertrokken vanuit Fitjar zou het ongeveer 350 km zijn naar Lindesnes Fyr. In Nederland te doen in drie uur maar wij deden er wat langer over. Na ongeveer zeventig kilometer de één na laatste overtocht van deze vakantie. We hadden geluk toen we aan kwamen rijden, de veerboot kwam net binnen. Je bent in de buurt van Stavanger dus veel vrachtauto's die ook oversteken. De tocht van Årsvågen naar Mortavika duurt maar een klein half uurtje. We waren nog maar net van de boot af toen iedereen vol in de remmen ging. Bleek er ineens een losgebroken koe over de E39 te wandelen. Het beest vondt het blijkbaar leuk want het bleef maar doorsjouwen. Het liep in de richting van de boot, wellicht heeft het de oversteek gemaakt. Stavanger is een grote plaats en heel druk. Rotonde na rotonde, maar daar komt snel een einde aan want ze zijn druk bezig met een tunnel onder Stavanger door. Door de werkzaamheden bijna een afslag gemist, zag het net op tijd maar dat leverde getoeter van een boze Noor op. Na Stavanger van de E39 af en verder over de RV44. Het begin ging nog wel maar het stuk tussen Egersund en Flekkefjord is best pittig. Klimmen en dalen, menig haarspeldbocht en soms weer hele smalle straten. Lars had dit vorig jaar ook gereden en zei dat de camper dit wel aankon. Dat was ook zo maar als je dan opeens een tankwagen of bus tegen komt dan is het weer passen en meten om elkaar te passeren. Bij de Jossingfjorden hadden ze een uitkijkpunt aangelegd waar ook een oorlogsmonument uit de Tweede Wereldoorlog was. Een Duits schip had dekking gezocht in deze fjord maar werd gebombardeerd door de Geallieerden. Vier Nieuw-Zeelandse vliegeniers kwamen hierbij om het leven. Best indrukwekkend dit monument ter ere van de slachtoffers. Vanaf weg 464 hadden we op de navigatie het eindpunt ingetikt maar dat hadden we denk ik beter niet kunnen doen. Dat ding stuurde ons opeens een onverharde weg op. Toch maar doorrijden want er stonden wel huizen langs deze weg. Er leek geen einde aan te komen en we vreesden al dat de weg zou doodlopen of iets anders maar plotseling was daar toch weer de hoofdweg, een zucht van opluchting!! Niet veel later waren we bij het zuidelijkste punt van Noorwegen, Lindesnes Fyr, de vuurtoren van Lindesnes. Net als op de Noordkaap is er hier ook veel commercie. Maar het is best vertoeven hier en daar denken velen net zo over. Niet zoveel campers als op de Noordkaap maar de parkeerplaats staat goed vol. Wanneer je de parkeerplaats oprijdt zie je direct een bord staan waarop staat hoever het is naar de Noordkaap en Slettnes Fyr. Slettnes Fyr is de noordelijkste vuurtoren van Noorwegen. We wilden de vuurtoren nog even in maar terwijl wij foto's maakten ging de deur op slot. Dan morgenvroeg nog maar even kijken. Komen we aan bij morgen. We rijden naar Kristiansand, nog tachtig kilometer, daar gaan we om half twee op de boot naar Hirthals in Denemarken. We rijden dan nog door tot de Duitse grens en weten daar een fraaie camperplaats. Op de foto's is te zien dat Marijke al weer wens naar huis heeft! Het laatste verslag zal dan donderdag geschreven worden als we weer thuis zijn. Voor de laatste keer de groeten uit Noorwegen van ons.